Τρίτη, Ιουλίου 15, 2008

ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ & ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗΣ

Oι στερόλες βρίσκονται –φυσικά – στα φυτικά έλαια, τους ξηρούς καρπούς και τα δημητριακά. Αποδεδειγμένα, συντελούν στην πτώση της «κακής» LDL χοληστερόλης, όταν καταναλώνονται σε ποσότητα 2 γραμμαρίων την ημέρα.
Μια ισορροπημένη διατροφή, καλύπτει λιγότερο από το ένα δωδέκατο των αναγκών αυτών. Έτσι, η βιομηχανία των τροφίμων, λίγα χρόνια πριν, κυκλοφορεί λειτουργικά τρόφιμα εμπλουτισμένα με στερόλες –κυρίως γαλακτοκομικά και δημητριακά . Πως δρουν αυτά? Συνοπτικά, μειώνουν την συνολική χοληστερόλη του αίματος, - καθώς και την «κακή» LDL, αφήνοντας όμως σε υψηλά επίπεδα την «καλή» HDL – πράγμα πολύ καλό για την υγεία.
Σύμφωνα με την κυρία Μαρία Κλαδάκη, Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, η συγκεκριμένη μείωση της χοληστερόλης μπορεί να φτάνει και το 9 – 20 %, ποσοστό που κρίνεται αρκετά σημαντικό.
Τα συμπληρώματα διατροφής με στερόλες δεν θεωρούνται τόσο αποτελεσματικά, όσο τα εμπλουτισμένα τρόφιμα.
Η κυρία Μαυρή Βαβαγιάννη, Αναπλ. Καθ. Χημείας τροφίμων του Πανεπιστημίου Αθηνών, μας αναφέρει ότι σύμφωνα με μελέτες, οι στερόλες δεν φαίνεται να είναι τόσο αποτελεσματικές όταν βρίσκονται με την «καθαρή» τους μορφή – όπως δηλαδή βρίσκονται στα συμπληρώματα, - όσο όταν βρίσκονται συγκεντρωμένες σε λιπαρά τρόφιμα.
Έτσι, τα πρώτα τρόφιμα με στερόλες ήταν μαργαρίνες και πλήρη γαλακτοκομικά. Η υψηλή κατανάλωση λιπαρών τροφίμων όπως αυτά όμως, θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα? Σύμφωνα με την κυρία Μαυρή – Βαβαγιαννη, οι υπερβολές σε τρόφιμα όπως η μαργαρίνη αντενδείκνυται σε άτομα με παχυσαρκία ή υπερλιπιδαιμίες. Γι΄ αυτό ας τηρήσουμε και πάλι το «μέτρο».
Όσο για το μέλλον? Η χρήση ουσιών όπως οι στανόλες, αλλά και η προσθήκη φυτικών στερολών σε τρόφιμα που περιέχουν χαμηλά λιπαρά, δείχνουν τις σύγχρονες, ευοίωνες κατευθύνσεις. Η προσθήκη στερολών με τη μορφή γαλακτώματος σε τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά – όπως τα άπαχα γαλακτοκομικά και τα δημητριακά κρίνεται από τους επιστήμονες ως ένα βήμα προς τη σωστά κατεύθυνση.
Τρόφιμα και συμπληρώματα υπόσχονται να συμμαχήσουν κατά της χοληστερόλης. Οι ειδικοί ωστόσο, επιμένουν ότι τα τρόφιμα σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τα φάρμακα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: