Τρίτη, Ιουλίου 15, 2008

ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

Tα τριγλυκερίδια αποτελούν μέρος των λιπιδίων του σώματος – όπως η γνωστή χοληστερίνη. Τα προσλαμβάνουμε από τις τροφές, αλλά τα παράγει και ο ίδιος ο ανθρώπινος οργανισμός – κυρίως στο ήπαρ και τον λιπώδη ιστό.
Ποιο είναι το προφίλ του ατόμου με υψηλά τριγλυκερίδια?
Σύμφωνα με τον κύριο Δημήτρη Τριανταφύλλη, Καρδιολόγο, το προφίλ δεν είναι μπορεί να προσδιοριστεί με σαφήνεια, αφού η παχυσαρκία, το φύλο ή η ηλικία, δεν θεωρούνται καθοριστικά. Παράλληλα, υπάρχει μια μεμονωμένη οντότητα κληρονομικής υπερτριλυκεριδαιμίας, η οποία τις περισσότερες φορές δεν θεωρείται σημαντικά επικίνδυνη.
Πέρα από τις μεμονωμένες εξαιρέσεις όμως, μια αυξημένη τιμή τριγλυκεριδίων, πρέπει μας αφυπνίσει. Ο κύριος Νικόλαος Σταθάτος, Ενδοκρινολόγος – Διαβητολογος, μας αναφέρει ότι οι σύγχρονες μελέτες υποστηρίζουν πως τα τριγλυκερίδια ευθύνονται για τη δημιουργία της αρωματικής πλάκας, με παρόμοιο τρόπο όπως η χοληστερίνη.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η κατάλληλη διατροφή μπορεί να μειώσει έως και το
20 % της τιμής των τριγλυκεριδίων του αίματος. Η κυρία Ελευθερία Ρεκλείτη,
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, μας αναφέρει πως για να αποφύγουμε την αύξηση των συγκεκριμένων λιπιδίων, θα πρέπει να περιορίσουμε το κορεσμένο λίπος – κυρίως από λιπαρά κρέατα, βούτυρο, κλπ, να αποφεύγουμε τις υπερβολές στον.. βραστό καφέ, καθώς έχει ενοχοποιηθεί και αυτός για υπερτριγλυκεριδαιμίες, και να περιορίσουμε το αλκοόλ. Ωστόσο ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί, κατά κανόνα επιτρέπεται. Τέλος, σε ότι αφορά στην οριστική απαγόρευση των αυγών, ανεξάρτητα από τις εξαιρέσεις, δεν ισχύει,. Η κυρία Ρεκλείτη, μας αναφέρει ότι μπορούμε να καταναλώνουμε, αλλά όχι πάνω από 2 – 3την εβδομάδα._

Δεν υπάρχουν σχόλια: