Τετάρτη, Απριλίου 28, 2010

ΠΩΣ ΘΑ ΓΥΜΝΑΣΤΕΙ ΣΩΣΤΑ Ο ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Η σωματική άσκηση απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, όταν ο άνθρωπος που γυμνάζεται είναι παχύσαρκος. Το πρώτο, και καθοριστικό βήμα είναι η λήψη του ιατρικού ιστορικού, που θα αποκαλύψει αν τα περιττά κιλά συνοδεύονται από χρόνια προβληματα υγείας.
Eίναι πολύ σημαντικό κατ’ αρχήν να κάνει κάποιες βασικές ιατρικές εξετάσεις, όπως γενική αίματος και υπερηχογράφημα καρδιάς. Το επόμενο βήμα είναι να επιλέξει κάποιον εξειδικευμένο γυμναστή – εργοφυσιολόγο, που σίγουρα θα γνωρίζει την όποια πάθηση του. Γιατί σίγουρα θα γνωρίζει την παθολογία του παχύσαρκου ατόμου, και όλα τα προβληματα που πρέπει να αντιμετωπίσει.
Οι στόχοι του γυμναστή και του ασκούμενου, στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι δυο. Η ανάπτυξη της μυϊκής μάζας, που θα αυξήσει τον μεταβολισμό και την απώλεια βάρους, και η διαμόρφωση της σωστής ισορροπίας του σώματος. Οι κατάλληλες ασκήσεις είναι οι αεροβικές και τα βάρη, πάντα με την κατάλληλη καθοδήγηση σε ατομικό πρόγραμμα – τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες.
«Είναι βασικό δώσουμε ένα περιθώριο 3 μηνών, που θα είναι σαν «εκπαίδευση», για το τι πρέπει να κάνει, ποιες ασκήσεις να προτιμάει, πώς πρέπει να σέβεται τα όρια του, πότε να ζορίζεται, και πότε να υποχωρεί. Γι’ αυτό είναι πολύ βασικό να έχει κάποιον δίπλα του, και γι’ αυτό τονίζω ναι στο ατομικό, και όχι τόσο στο ομαδικό»
Τα πολλά περιττά κιλά, συχνά προκαλούν πόνους στα γόνατα και τη μέση κατά την άσκηση. Τα άνετα ρούχα και τα παπούτσια με αερόσολες επιβάλλονται, ώστε να προστατεύσουν τις ευαίσθητες αρθρώσεις του υπέρβαρου ανθρώπου.
Συχνά ακούγεται ότι η άσκηση εμποδίζει την απώλεια βάρους, κάτι που ωστόσο, δεν ισχύει.
Eίναι αυτός ο μύθος ότι «είναι καλύτερα να χάσεις πρώτα, γιατί μετά θα σφίξεις και δεν θα μπορείς να χάσεις.». Αυτός είναι μύθος. Το λίπος δεν «σφίγγει». Οι μύες μόνο σφίγγουν. Είναι σημαντικό να κάνει και σωστή άσκηση, και διατροφή.
Βασική προϋπόθεση για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης του παχύσαρκου, είναι να ασκείται συστηματικά, τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα. Τα αποτελέσματα δεν θα αργήσουν να φανούν.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν ακολουθήσουμε ισορροπημένη διατροφή και συστηματική άσκηση, τον πρώτο ενάμισι μήνα, θα δούμε αποτελέσματα. Στους τρεις μήνες θα δούμε σαφή αποτελέσματα, και στον πρώτο χρόνο δραματικές, θετικές αλλαγές πάνω στο σώμα.
Δύναμη και επιμονή χρειάζεται λοιπόν. Τα περιττά κιλά μπορούν να χαθούν, βελτιώνοντας καθοριστικά την υγεία, και όχι μόνο την καλή εικόνα του σώματος μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: