Τετάρτη, Απριλίου 28, 2010

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ

Κάποιοι, όχι λίγοι ακόμα και στις μέρες μας, πιστεύουν ότι εάν γυμναστούν επί 3 μήνες , δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα επί 1 ώρα, θα αδυνατίσουν και μάλιστα αρκετά. Και φυσικά απογοητεύονται όταν αυτό δεν συμβαίνει. Η γυμναστική, γενικά η όποια γυμναστική, δεν μπορεί να μας αδυνατίσει από μόνη της εάν το ισοζύγιο των θερμίδων που παίρνουμε και που καταναλώνουμε κάθε μέρα δεν βρίσκεται εκεί που πρέπει.
Το φύλο, η ηλικία, το σωματικό βάρος, το ύψος, η κατάσταση του μεταβολισμού , ο τρόπος ζωής και πολλά άλλα παίζουν το δικό τους, μοναδικό για τον καθένα μας ρόλο… Η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και σύμβουλος διατροφής κυρία Παρή Χριστοφίδου μας εξηγεί: «Για να αδυνατίσει ένας υπέρβαρος ή παχύσαρκος πρέπει μαζί με τη καθημερινή αεροβική άσκηση να κάνει και σωστή, ολιγοθερμική διατροφή.
Παράλληλα λοιπόν με ένα πρόγραμμα στο διάδρομο, το ποδήλατο και τις τάξεις aerobic, του συστήνουμε ένα διαιτολόγιο που χαρακτηρίζεται από συχνά, μικρά γεύματα (4-5 την ημέρα) πλούσιο σε λαχανικά και φρούτα, μία μικρή αλλά απαραίτητη μερίδα πρωτεϊνών από λευκό κρέας ή ψάρι ( από 120 έως 250 γραμμάρια ανάλογα το βάρος, το ύψος, το φύλο, την καθημερινή δραστηριότητα του ατόμου…), αρκετό νερό και λίγο γάλα ή τυρί με χαμηλά λιπαρά. Εάν όμως κάνει ακόμα και καθημερινά αεροβική γυμναστική αλλά τρώει πολύ και λιπαρό φαγητό τότε δεν πρόκειται να αδυνατίσει ποτέ».
Είναι λοιπόν σαφές ότι πρώτα από όλα για να αδυνατίσουμε μας χρειάζεται αεροβική άσκηση, δηλαδή βάδισμα, τρέξιμο, ποδηλασία, τένις, αερόμπικ και άλλα παρόμοια που προκαλούν αύξηση του καρδιακού ρυθμού και σχετική εφίδρωση. Δεύτερον, μας χρειάζεται τακτική- για να μην πούμε- καθημερινή εξάσκηση και όχι λίγο γυμναστική κάθε Σαββατοκύριακο. Και τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σπουδαίο μας χρειάζεται σωστή διατροφή με λίγα λιπαρά και συχνά γεύματα.
Έχετε ανάγκη από ένα πιο συγκεκριμένο παράδειγμα για να συνειδητοποιήσετε τις εναλλακτικές σας ; Για να χάσετε σίγουρα κάποια κιλά μέχρι το καλοκαίρι πρέπει - είτε να κάνετε σκληρή καθημερινή άσκηση άνω των 2 ωρών και να τρώτε κανονικά
- είτε να γυμνάζεστε 4 με 6 φορές την εβδομάδα επί μία ώρα και να κάνετε ισορροπημένη δίαιτα χωρίς πολλά λιπαρά
- Είτε να γυμνάζεστε περιστασιακά/ ποτέ και να κάνετε σκληρή δίαιτα με πολλές πρωτεΐνες για να μην χάσετε μυϊκή μάζα και παχαίνετε μετά ευκολότερα.
Η επιλογή είναι δική σας αλλά τουλάχιστον πάντα με επίβλεψη γυμναστή και διαιτολόγου!

Δεν υπάρχουν σχόλια: