Τετάρτη, Απριλίου 28, 2010

ΗDL - Η "ΚΑΛΗ" ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ

Oι περισσότεροι γνωρίζουμε την χοληστερόλη HDL με το προσωνύμιο «καλή».
Η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας, για να μεταφράσουμε τα αρχικά της, είναι το μόνο λιπίδιο που διατηρεί καλή φήμη.
Και αυτό γιατί δρα με διπλά ευεργετικό τρόπο.
Σύμφωνα με τον κύριο Χρήστο Ρόκκα, Επίκουρο Καθηγητή Καρδιοχειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η ΗDL αφ’ ενός μεταφέρει σωματίδια χοληστερόλης προς το συκώτι για να απεκκριθούν, και αφ’ εταίρου εμποδίζει την εναπόθεση τους στα τοιχώματα των αγγείων.
Πρόσφατη έρευνα της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Ιντιάνα μάλιστα, υπογράμμισε τον ρόλο της ως ανεξάρτητου προγνωστικού δείκτη μείζονος στεφανιαίου επεισοδίου.
Οι φυσιολογικές της τιμές είναι ανάμεσα στα 50 και τα 70 mg/dl. Πως όμως θα αυξήσουμε την τιμή της?
Σύμφωνα με τον κύριο Ροκκά, η διακοπή του καπνίσματος, η απώλεια του περιττού βάρους, και κυρίως η σωματική άσκηση, αποτελούν καθοριστικούς, θετικούς παράγοντες.
Ωστόσο, όπως συμπληρώνει η κυρία Μαρία Κλαδάκη, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα τρόφιμα που να την αυξάνουν σε σημαντικό βαθμό, αν και είναι σίγουρα καλό να ακολουθούμε ισορροπημένη διατροφή.
Τέλος, τα φάρμακα που αυξάνουν την HDL, βασίζονται στην ουσία νιασίνη. Ωστόσο νέα σκευάσματα που δόθηκαν στην κυκλοφορία, όπως είναι η φαινοφιμπράτη ορίζουν νέα δεδομένα και σ’ αυτόν τον τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: