Τετάρτη, Απριλίου 28, 2010

ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ...

Μια μπουκιά παραπάνω και το πήραμε το κιλό…
Τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας ακούγονται ως μια εύκολη λύση.
Δεν αποτελούν πρόσφατη επινόηση. Τέσσερις δεκαετίες πριν, οι αμφεταμίνες διαδόθηκαν ως ισχυρά ανορεξιογόνα, αλλά αποσύρθηκαν σύντομα λόγω ισχυρού εθισμού και παρενεργειών. Την τελευταία πενταετία, οι πολύ ασφαλέστερες ορλιστάτη και σιμπουτραμίνη πήραν τη θέση τους στα ράφια των φαρμακειών.
Σύμφωνα με την κυρία Μαρία Σκουρολιάκου, κλινική φαρμακοποιό και λέκτορα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, η ορλιστάτη ανήκει στους αναστολείς των λιπασών, δηλαδή λειτουργεί ελαττώνοντας την απορρόφηση του λίπους από τις τροφές που καταναλώνουμε. Παράλληλα, η σιμπουτραμίνη έχει διπλή δράση. Προκαλεί αίσθημα κορεσμού και αυξάνει τον ρυθμό του βασικού μεταβολισμού.
Τα λίγα επιπλέον κιλά σίγουρα δεν δικαιολογούν τη λήψη φάρμακων. Οι προϋποθέσεις είναι συγκεκριμένες.
Oπως μας εξηγεί η κυρία Χριστίνα Κακαβελάκη, διαιτολόγος– διατροφολόγος, για να χορηγηθούν τα συγκεκριμένα σκευάσματα θα πρέπει είτε ο δείκτης μάζας σώματος να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 30 είτε να είναι τουλάχιστον 27 και παράλληλα να συνυπάρχει κάποιος παράγων μεταβολικού συνδρόμου, όπως σακχαρώδης διαβήτης, υπερλιπιδαιμία ή υπέρταση.
Παρενέργειες, όπως εκδηλώσεις στο γαστρεντερικό, ξηροστομία ή αϋπνίες, ενδέχεται να εμφανιστούν, όταν η χορήγηση είναι ανεξέλεγκτη. Έγκυοι ή θηλάζουσες αντενδείκνυται να τα πάρουν. Και όχι μόνο. Ασθενείς με χολόσταση, χρόνιες παθήσεις του εντέρου ή σύνδρομα δυσαπορρόφησης, δεν πρέπει να κάνουν λήψη ορλιστάτης. Επιπρόσθετα, αντενδείξεις για τη σιμπουτραμίνη είναι καταστάσεις όπως ψυχιατρικές παθήσεις, ιστορικό στεφανιαίας νόσου, ταχυσφυγμία και υπερθυρεοειδισμός.
Η κυκλοφορία μιας τρίτης ουσίας, της ριμοναμπάνης, αναμένεται στο τέλος του έτους. Η δράση της θα βασίζεται στην καταστολή της όρεξης, την αναστολή της λιπογενέσης, αλλά και την παράλληλη μείωση στις τιμές των λιπιδίων στο αίμα.
Σε κάθε περίπτωση όμως, αν δεν κάνουμε συνείδηση την αλλαγή του τρόπου διατροφής και άσκησης μας, η βοήθεια των φάρμακων μάλλον θα αποδειχθεί επιφανειακή και πρόσκαιρη…

Δεν υπάρχουν σχόλια: