Σάββατο, Ιουνίου 10, 2006

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

Διατροφή και οστεοπόρωση είναι δυο έννοιες που σχετίζονται σημαντικά. Η κάλυψη των αναγκών μας σε ασβέστιο και βιταμίνη D, κυρίως μέχρι τα 30 χρόνια μας, είναι καθοριστική για την υγεία των οστών μας, εφ΄ όρου ζωής.
Η πρόσληψη ασβεστίου πραγματοποιείται με επάρκεια, αν η διατροφή μας είναι ισορροπημένη. Συγκεκριμένα, η καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, λαχανικών και ψαριών μπορεί να συμβάλλει στην κάλυψη των σχετικών μας αναγκών.
Το γάλα περιέχει το περισσότερο ασβέστιο, ακόμη και όταν είναι άπαχο. 2 με 3 ποτήρια την ημέρα μας καλύπτουν ενώ τα εμπλουτισμένα μπορούν πράγματι να δώσουν 30 έως 50 τοις εκατό περισσότερο ασβέστιο Παράλληλα, το γιαούρτι είναι επίσης πλούσια πηγή και θεωρείται καλύτερα βιοδιαθέσιμη και απορροφήσιμη από τον οργανισμό. Τυριά όπως το τσένταρ, η παρμεζάνα ή το μπρι είναι επίσης πολύ καλές πηγές. Γενικά, τα σκληρά τυριά είναι πληρέστερα από τα μαλακά. Το πρόβλημα που αναδεικνύεται όμως, αφορά στη βιταμίνη D, που συμβάλλει στην πρόσληψη του ασβεστίου.
Σύμφωνα με καινούργιες μελέτες, οι λαοί της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής έχουν έντονο πρόβλημα ανεπάρκειας σε βιταμίνη D στον οργανισμό τους. Η αιτία, ακόμα διερευνάται.
Η βιταμίνη D εντοπίζεται κυρίως στο λίπος των ψαριών. Mία μερίδα σκουμπρί, ρέγκα ή σαρδέλα, καθημερινά με μέσο όρο τα 20 μg βιταμίνης D, θεωρείται πολύτιμη για τα οστά μας. Το μουρουνέλαιο, μια εξίσου εξαιρετική πηγή με 21 μg βιταμίνης ανά 2 κουταλάκια του γλυκού, κυκλοφορεί πλέον και με καλύτερη γεύση.
Ωστόσο, η λήψη συμπληρωμάτων συχνά κρίνεται μονόδρομος. Πάντα όμως πρέπει να γίνεται με την καθοδήγηση ειδικού, καθώς μια ενδεχόμενη πάθηση μας μπορεί να επιβαρυνθεί αν τα καταναλώνουμε ανεξέλεγκτα και αλόγιστα.
Ο μεσογειακός ήλιος θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε ένα στιβαρό σκελετό. Όχι όμως απόλυτα. Τα δεδομένα επιμένουν ότι η υγεία των οστών μας περνάει –και- από το στομάχι.


Δεν υπάρχουν σχόλια: