Κυριακή, Ιουνίου 11, 2006

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ

Οι μελέτες που αφορούν στο κόκκινο κρασί επιδεικνύουν θεαματικά αποτελέσματα. Ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί την ημέρα φέρεται να περιχαρακώνει την υγεία μας, προστατεύοντάς τη από πολλές σύγχρονες ασθένειες. Τι είναι αυτό όμως που κάνει το αγαπημένο μας ποτό φύλακα άγγελο της υγείας μας; Ο κ. Χαράλαμπος Βλαχόπουλος, Λέκτορας της Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μας μίλησε για την αξία των ουσιών του κρασιού, επισημαίνοντας ότι τα συστατικά του είναι ευεργετικά για τα αιμοφόρα αγγεία μας.
Έρευνα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το αγγειολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» αποδεικνύει του λόγου το αληθές, ότι δηλαδή το κόκκινο κρασί έχει ιδιαίτερα ευεργετικές δράσεις στο κυκλοφορικό σύστημα. Αντιθέτως, το τσιγάρο και ο καφές μέσα σε λίγα λεπτά οδηγούν σε δυσλειτουργία των αγγείων. Αναζητήσαμε την Πόπη Καράτζη, κλινική διαιτολόγο και επιστημονικό συνεργάτη του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, η οποία έλαβε μέρος στην έρευνα, και μας είπε συγκεκριμένα, «Μέσα απ’ αυτή την έρευνα είδαμε ότι το κόκκινο κρασί, όταν καταναλώθηκε μετά το κάπνισμα ενός τσιγάρου, τότε ουσιαστικά κατήργησε τις βλαβερές συνέπειες του καπνού στα αγγεία. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι κάθε φορά που καπνίζουμε πρέπει να καταναλώνουμε και ένα ποτηράκι κρασί, γιατί το αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες είναι καταστροφικό»
Μελέτες παγκοσμίως υποστηρίζουν ότι το κόκκινο κρασί σε μικρή ποσότητα:
- μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη
- παρεμβαίνει σε διάφορα στάδια της γένεσης του καρκίνου
- παρατείνει τη ζωή
- βοηθά στην αντιμετώπιση της χρόνιας βρογχίτιδας και του εμφυσήματος
- αποτελεί ασπίδα για τα άτομα που έχουν προδιάθεση για διαβήτη.
Ωστόσο, όπως μας είπε η κ. Καράτζη, δεν είναι το αλκοόλ αυτό καθ αυτό που έχει αυτές τις ιδιότητες αλλά οι αντιοξειδωτικές ουσίες του κρασιού. Άλλωστε όλα τα πράγματα έχουν δύο όψεις. Έτσι και το κρασί σε μεγάλες ποσότητες επιφέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Τρία με τέσσερα ποτήρια αυξάνουν τους κινδύνους που προκαλούνται απ’ την κατανάλωση αλκοόλ κατά 80%, ενώ τα πέντε ποτήρια τους πενταπλασιάζουν.
Ο κ. Γρηγόρης Ρίσβας, διαιτολόγος – διατροφολόγος επισημαίνει ότι «παν μέτρον άριστον». Έτσι σε ότι αφορά το κόκκινο κρασί ένας άνδρας μπορεί να καταναλώσει περίπου 2 ποτηράκια ημερησίως ενώ μία γυναίκα 1 ποτηράκι.
Οι ευεργετικές δράσεις του κρασιού και δη της ουσίας ρεσβετατρόλης οδήγησαν τους ερευνητές στο Ινστιτούτου Βιοχημικής της Πάβια να δημιουργήσουν ένα χάπι το οποίο περιέχει όλες τις ευεργετικές ουσίες του κόκκινου κρασιού με σκοπό τη χορήγησή του σε όσους δεν καταναλώνουν αλκοόλ για ιατρικούς λόγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: