Κυριακή, Ιουνίου 11, 2006

ΜΕΤΡΗΣΗ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ

Οι ιστορίες γύρω απ’το αδυνάτισμα έγιναν μύθοι και οι κάθε λογής δίαιτες, μεταλλάχθηκαν σε μόδα μάλλον επιβλαβή για τον οργανισμό μας. Πόσοι είναι αυτοί όμως που γνωρίζουν ότι ένα υγιεινό αδυνάτισμα επιτυγχάνεται εφόσον μάθουμε να διαβάζουμε σωστά το σώμα μας; Ο ενδοκρινολόγος Χάρης Κανδυλώρος τονίζει ότι μετρώντας το βασικό μεταβολισμό, μπορούμε να υπολογίσουμε τις καύσεις του σώματός μας όλο το 24ωρο. Έτσι ουσιαστικά αν θέλουμε να αδυνατίσουμε καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες απ’ όσες καταναλώνουμε.
Μια απ’ τις μεθόδους μέτρησης του Βασικού Μεταβολισμού είναι η έμμεση θερμιδομετρία. Αυτή η εξέταση διενεργείται το πρωί. Δεν πρέπει να έχουμε πιει καφέ ή ακόμα και να έχουμε καπνίσει. Καθόμαστε σε μια αναπαυτική καρέκλα και τοποθετείται στο πρόσωπό μας μια μάσκα. Επί 20 λεπτά αναπνέουμε και εκπνέουμε κανονικά, και ένα ειδικό μηχάνημα υπολογίζει με βάση το οξυγόνο και το διοξείδιο του άνθρακα , τις καύσεις του σώματός μας.
Ξέρετε ότι όταν καθόμαστε σε μια καρέκλα, οι ενεργειακές μας ανάγκες αυξάνονται κατά 20% απ’ ότι αν βρισκόμαστε ξαπλωμένοι; Οι καύσεις του σώματός μας επηρεάζονται απ’ τις καθημερινές μας δραστηριότητες αλλά όχι μόνο. Παραδείγματος χάριν, όπως μας είπε ο κ. Κανδυλώρος, αν η τιμή του μεταβολισμού μας είναι χαμηλή αδικαιολόγητα, τότε πρέπει να υποβληθούμε σε ειδικές εξετάσεις για υποθυρεοειδισμό.
Ο Βασικός Μεταβολισμός λειτουργεί μοναδικά σε κάθε άνθρωπο. Γι’ αυτό το λόγο και η διατροφή μας πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες του καθενός και να μη βασίζεται σε κάποια απ’ τις χιλιάδες δίαιτες που κυκλοφορούν ανεξέλεκτα στην αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: