Κυριακή, Ιουνίου 11, 2006

ΓΙΑΤΙ ΠΑΧΥΝΑΜΕ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Το τίμημα των εορτών αποτυπώθηκε στο σώμα μας. Κουραμπιέδες, μελομακάρονα και δίπλες είχαν την τιμητική τους τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, σήμερα όμως το βάρος τους στη ζυγαριά είναι ανυπολόγιστο. Απευθύναμε το φλέγον ερώτημα – γιατί πήραμε βάρος στις γιορτές- στον Ενδοκρινολόγο κ. Ανδρέα Θωμόπουλο και εκείνος μας απάντησε ότι κάθε φορά που σημειώνεται μια διαφοροποίηση στην καθημερινότητά μας, αισθανόμαστε πιο χαλαροί ως προς τις διατροφικές μας συνήθειες.
Οι ποσότητες φαγητού που καταναλώνονται συνήθως τις γιορτές ξεπερνούν κατά πολύ τις ανάγκες του σώματός μας. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα κιλά που παίρνουμε αυτήν την περίοδο κυμαίνονται από 2 έως και 6. Η διαιτολόγος κα. Λιάνα Πούλια απ’ το Λαϊκό Νοσοκομείο επισημαίνει ότι το βάρος που παίρνουμε είναι δυσανάλογο της χρονικής περιόδου και συμπληρώνει, «… οτιδήποτε τρώμε σε υπερβολική ποσότητα, μας παχαίνει. Δεν είναι μόνο θέμα γλυκών… » διαλύοντας έτσι το μύθο ότι για το περιττό βάρος ευθύνονται μόνο τα γλυκά.
Απ’ την άλλη η υπερκατανάλωση αλκοολούχων ποτών που παρατηρείται αυτές τις μέρες είναι καταλυτικός παράγοντας σύμφωνα με τους ειδικούς. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ένα γραμμάριο αλκοόλης περιέχει 7 θερμίδες ενώ 1 γραμμάριο λίπους 9. «Όταν δε το ποτό μας συνοδεύεται και από κράκερ ή ξηρούς καρπούς, τότε η πρόσληψή μας σε θερμίδες πολλαπλασιάζεται», μας είπε χαρακτηριστικά η κα. Κοντογιάννη, διαιτολόγος του Λαϊκού Νοσοκομείου.
Έτσι φτάνουμε γύρω στις 10 Ιανουαρίου να μας πιάνει πανικός για τα ψωμάκια ή το σωσίβιο και να καταφεύγουμε σε διάφορες κατ’ ευφημισμόν «δίαιτες εξπρές», θέτοντας πολλές φορές την υγεία μας σε κίνδυνο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: