Σάββατο, Ιουνίου 10, 2006

ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΑΛΑΤΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Η άνοδος της θερμοκρασίας κατά τους θερινούς μήνες αυξάνει τις ανάγκες του οργανισμού για την πρόσληψη νερού και αλατιού. Βασική αιτία είναι η εφίδρωση που προκαλούν οι υψηλές θερμοκρασίες της εποχής. «Ο κύριος λόγος που το καλοκαίρι αυξάνεται η κατανάλωση νερού είναι οι εφιδρώσεις, οι οποίες είναι υπεύθυνες και για την απώλεια άλατος», εξηγεί ο κύριος Γιώργος Χαλεβελάκης, αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας και διευθυντής παθολογικής κλινικής.
Η κατανάλωση δυο περίπου λίτρων νερού την ημέρα προφυλάσσει από τον κίνδυνο αφυδάτωσης, που στη σοβαρότερη μορφή της οδηγεί στη θερμοπληξία. Η κυρία Λιάνα Πούλια, κλινικός διαιτολόγος στο νοσοκομείο ‘ΛΑΪΚΟ’, εξηγεί ότι «το καλοκαίρι πρέπει να καταναλώνουμε νερό πριν διψάσουμε, να πίνουμε μικρές ποσότητες νερού ημερησίως, περίπου δυο λίτρα, γιατί όταν φθάσουμε στο σημείο να διψάσουμε σημαίνει ότι έχει επέλθει αφυδάτωση».
«Για ένα φυσιολογικό άτομο», αναφέρει ο κύριος Χαλεβελάκης, «τα δυο λίτρα νερού την ημέρα αποτελεί μια σημαντική προστασία. Ωστόσο, οι συνθήκες εφίδρωσης οδηγούν τον οργανισμό να ζητά νερό όλο και περισσότερο λόγω δίψας. Καλό είναι πάντως να έχουμε προετοιμάσει τον οργανισμό μας ώστε να έχει εφεδρείες και να πίνει εκτός από νερό και άλλα υγρά, όπως χυμούς, σε θερμοκρασία δωματίου πάντα».
Κατά τη διάρκεια των θερμών ημερών και υπό συνθήκες βαριάς εφίδρωσης οι απώλειες άλατος από το σώμα είναι μεγάλες. Για τον λόγο αυτό, σκόπιμο είναι να προσθέτουμε αλάτι στο φαγητό ή να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε χλωριούχο νάτριο. «Υπό συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας πρέπει να αλατίζουμε το φαγητό, με επιφύλαξη όμως για τους πάσχοντες από υπέρταση, καρδιοαγγειακά νοσήματα κτλ», διευκρινίζει ο κύριος Χαλεβελάκης ενώ η κυρία Πούλια επισημαίνει ότι «εκτός από το μαγειρικό αλάτι, χλωριούχο νάτριο περιλαμβάνεται και σε μερικά τρόφιμα, όπως στο ψωμί, τις φρυγανιές και τα καπνιστά τρόφιμα».


Δεν υπάρχουν σχόλια: