Κυριακή, Ιουνίου 11, 2006

ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΛΑ'Ι'Τ ΠΡΟ'Ι'ΟΝΤΩΝ

Όταν τα ελαφριά μεσογειακά γεύματα άρχισαν να λείπουν απ’ το καθημερινό μας διατροφολόγιο, τα light προϊόντα γνώρισαν άνθιση στην ελληνική αγορά. Πρόκειται για τα πλέον παρεξηγημένα τρόφιμα από εμάς τους καταναλωτές, καθώς αγνοούμε τα χαρακτηριστικά, τις ιδιότητές και εν τέλει τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματά τους.
Όταν ξεκίνησε η παραγωγή των light προϊόντων δύο ήταν τα ζητούμενα. Το πρώτο ήταν ο έλεγχος του βάρους, στο οποίο και απέτυχαν, αφού το βάρος του πληθυσμού αυξάνεται ραγδαία. Το δεύτερο ήταν η μείωση της χοληστερίνης, όπου και πέτυχαν καθώς με τη χρήση light προϊόντων πράγματι μειώνεται η χολεστερόλη στο αίμα μας.
Τα περισσότερα λάιτ προϊόντα δεν είναι φυσικά. Αντιθέτως έχουν
υποστεί επεξεργασία ώστε να αφαιρεθεί μέρος των συστατικών τους, είτε αυτό αφορά στο λίπος είτε στη ζάχαρη ή στο αλάτι. Απ’ την άλλη όμως με αυτή τη διαδικασία αφαιρούνται βλαβερά συστατικά.
Τα light προϊόντα απευθύνονται σε όλους . «Απευθύνονται σε αυτούς που θέλουν να κάνουν μια προσεγμένη διατροφή όχι μόνο σε όσους θέλουν να αδυνατίσουν», συμπλήρωσε, διαλύοντας το μύθο που θέλει τα προϊόντα αυτά να λειτουργούν αποκλειστικά ως υποβοήθημα μιας δίαιτας.
Τα light είναι επεξεργασμένα τρόφιμα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι χάνονται βιταμίνες, απομονώνονται ή δεν υπάρχουν βασικά ιχνοστοιχεία, προστίθενται συντηρητικά, πρόσθετα οσμής, γεύσης και χρώματος.
Σύμφωνα με μελέτες, αν αντικαταστήσουμε το πλήρες γιαούρτι με ένα αντίστοιχο 2%, γλιτώνουμε 467.000 θερμίδες το χρόνο, δηλαδή περίπου 6,5 κιλά. Η χαμηλή θερμιδική αξία αυτών των προϊόντων είναι θετική, είναι όμως το μόνο που πρέπει να μας νοιάζει;
Η κα. Νατάσσα Κανέλλου μας είπε ότι κάποιος που τρώει light επαναπαύεται. Τρώει δηλαδή ένα γιαούρτι 2% και μετά τρώει και δεύτερο και τρίτο κ.ο.κ. με αποτέλεσμα να υπερβαίνει τις θερμίδες που θα έτρωγε αν κατανάλωνε ένα πλήρες γιαούρτι.
Ένα λάιτ προϊόν ενδέχεται να περιέχει λιγότερο λίπος, λιγότερη ζάχαρη ή αλάτι.
Μπορεί να καταναλωθεί και για θεραπευτικούς λόγους, όπως π.χ. από διαβητικούς.
Συμβάλλουν ακόμη στη ρύθμιση της χοληστερόλης και λειτουργούν επικουρικά σε ένα υγιεινό αδυνάτισμα.
Απ’ την άλλη τα λάιτ προϊόντα λόγω της επεξεργασίας που υποβάλλονται μπορεί να χάνουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Δεν γνωρίζουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον οργανισμό μας των υποκατάστατων που χρησιμοποιούνται.
Και τέλος δεν μπορούν να ρυθμίσουν το σωματικό μας βάρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: