Δευτέρα, Ιουνίου 12, 2006

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΛΕΣ ΚΑΙ ΚΑΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ?

Στο κενό φαίνεται ότι πέφτει η ιδέα να μπει σήμανση στα τυποποιημένα τρόφιμα, ανάλογη με αυτή που υπάρχει στα πακέτα των τσιγάρων. Προσοχή το τρόφιμο που κρατάτε στα χέρια σας μπορεί να ευθύνεται για παχυσαρκία! Μάλλον δεν θα το δούμε ποτέ αυτό καθώς η άποψη ότι δεν υπάρχουν καλές και κακές τροφές ενισχύεται όλο και περισσότερο.
Ο κ Τ.ΜΑΡΤΕΝ , πρόεδρος της ΕΝΩΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΤΡΟΦ/ΩΝ , λέει πως….
«Κάνουμε αρκετά πράγματα για να γίνει το φαγητό πιο υγιεινό. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι δεν υπάρχει καλό και κακό φαγητό, αλλά καλή και κακή διατροφή. Και η καλή διατροφή είναι η ισορροπημένη διατροφή. Ανεξάρτητα από αυτό , εμείς Κάνουμε αρκετές προσπάθειες για να έχει ο καταναλωτής πιο υγιεινά τρόφιμα. Αφαιρούμε πλέον τα πολλά λιπαρά.»
Σήμερα υπάρχουν στην αγορά μαργαρίνες για παράδειγμα με 82% λιπαρά με 60% λιπαρά και με 35% λιπαρά λένε οι παρασκευαστές τροφίμων και επισημαίνουν ότι η επιλογή ανήκει στον καταναλωτή. Με τη στάση του μπορεί να καθορίσει αν θα τραφεί ισορροπημένα ή όχι. Πρέπει πάντως να γνωρίζει ότι αν στερηθεί μια τροφή , επειδή τη θεωρεί αμαρτωλή….θα τη βρει τελικά μπροστά του.
Ο κ .ΒΕΝΓΚΕΛ εξηγει:
«Έχουμε δει ανθρώπους να απέχουν από τα γλυκά για παράδειγμα από τη σοκολάτα. Στην ερευνά, μας έλεγαν ότι βασανίσθηκαν να κόψουν τη σοκολάτα για μια δυο εβδομάδες…. με στόχο να μήνα ξανάδανε ποτέ. Τι κατάφεραν; Να τρώνε αργότερα μεγαλύτερες ποσότητες σοκολάτας. Ν εξαρτώνται από αυτή καθώς αυξήθηκε η λαιμαργία και η επιθυμία τους γι αυτή.»
Αν απαγορεύσεις ένα τρόφιμο είναι σαν να το διαφημίζεις λένε οι κοινωνιολόγοι που έχουν ασχοληθεί με τη διατροφή. Από την άλλη η παρανόηση της πληροφορίας για τις τροφές μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλα διατροφικά προβλήματα. Το ελαιόλαδο για παράδειγμα είναι ένα πολύτιμο μονοακορεστο έλαιο. Όμως…; Ο κ ΜΑΡΤΕΝ τονίζει:
«Παρότι το ελαιόλαδο είναι ένα εξαιρετικό τρόφιμο, περιέχει στη σύσταση του 100% λιπαρά, έτσι δεν είναι; Δηλαδή θα πούμε ότι το ελαιόλαδο δεν είναι ένα καλό τρόφιμο; Φυσικά και είναι μια πολύ καλή τροφή.»
Οι επιστήμονες εξηγούν ότι η υπερβολική ενημέρωση έχει μπερδέψει τους καταναλωτές , οι οποίοι θα πρέπει να γυρίσουν σε ποιο παραδοσιακούς τρόπους επιλογής των τροφών που καταναλώνουν


Δεν υπάρχουν σχόλια: