Σάββατο, Ιουνίου 10, 2006

ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΘΕΡΜΙΔΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Καλοκαίρι. Πολύωρο κολύμπι στη θάλασσα, ατέλειωτοι περίπατοι στα πανέμορφα δρομάκια των νησιών…
Για τους περισσότερους από ‘μας, οι εν λόγω εικόνες αποτελούν μάλλον απλά μια ευχάριστη ανάμνηση. Και η επιστροφή στη γνωστή διαδρομή «σπίτι- γραφείο, γραφείο- σπίτι» είναι πλέον γεγονός.
Πως όμως θα διατηρήσουμε τη σωματική μας δραστηριότητα σε καλό επίπεδο; Η λύση βρίσκεται στο να προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπους άσκησης μέσα στην καθημερινότητα μας, καίγοντας παράλληλα θερμίδες.
Βέβαια, κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Ο μεταβολισμός του επηρεάζεται από παραμέτρους όπως το σωματικό του βάρος, η μυϊκή του μάζα, τα επίπεδα των ορμονών του ή το γονιδιακό του υπόβαθρο. Όμως, οι αποκλίσεις των αριθμών δεν θεωρούνται καθοριστικές.
Για παράδειγμα, όταν εργαζόμαστε καταναλώνουμε ενέργεια. Και ενώ οι δουλειές «γραφείου» μάλλον ενθαρρύνουν την παχυσαρκία -απώλεια περίπου 62 θερμίδων κάθε ώρα-, επαγγέλματα όπως αυτά του κομμωτή ή του πωλητή σε κατάστημα συντελούν σε αντίστοιχη κατανάλωση 80 θερμίδων.
Για τη χειρονακτική απασχόληση του ηλεκτρολόγου ,του υδραυλικού ή του οδηγού φορτηγού αυτοκινήτου απαιτείται κατανάλωση άνω των 110 θερμίδων κάθε ώρα. Όσο για τα βαριά επαγγέλματα όπως του αγρότη , οι 1650 θερμίδες κάθε οχτάωρο μάλλον ενθαρρύνουν την συστηματική μυϊκή τόνωση. Μη σας φανεί παράξενο το γεγονός ότι η νοικοκυρά του σπιτιού ασκεί μια εξαιρετικά βαριά απασχόληση. Έτσι, δραστηριότητες όπως το σιδέρωμα, το πλύσιμο των πιάτων ή το γυάλισμα του πατώματος ισοδυναμούν με απώλεια από 180 έως 490 θερμίδων την ώρα.
Ωστόσο, πάντα υπάρχουν και κάποια μικρά πρακτικά «τρικ» αποκατάστασης της χαμένης σωματικής μας κινητοποίησης.
Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να παρκάρουμε το αυτοκίνητο μας λίγο μακρύτερα από τον προορισμό μας έτσι ώστε να περπατήσουμε για λίγα λεπτά. Ή να κατεβούμε μια στάση νωρίτερα από το λεωφορείο. Επίσης, να καταργήσουμε τη χρήση του ασανσέρ. Τέλος, ο Σεπτέμβρης είναι ο ιδανικός μήνας για να ξεκινήσουμε χορό ή το γυμναστήριο. Χαρακτηριστικά, 30 λεπτά στο διάδρομο ισοδυναμούν με 210 περίπου θερμίδες. Όσες δηλαδή μια κανονική μερίδα παγωτό!
Ας μην ξεχνάμε και την ομορφότερη ίσως σωματική δραστηριότητα , που δεν είναι άλλη από… τον ερωτά. Ενδεικτικά, τρία τέταρτα ωφέλιμου χρόνου με τον σύντροφο μας μεταφράζονται σε 155 θερμίδες. Και αν έχουμε διαγράψει το τηλέφωνο του καλοκαιρινού μας ερωτά, σίγουρα ένας… χειμερινός περιμένει να τον ανακαλύψουμε.
Η φθινοπωρινή επάνοδος στη ρουτίνα λοιπόν, δεν σημαίνει και αναγκαστική καθήλωση στην καρέκλα μας. Και ένας Σαββατιάτικος περίπατος μετά το τέλος της εκπομπής, ίσως να ήταν ήδη μια καλή αρχή .


Δεν υπάρχουν σχόλια: