Κυριακή, Ιουνίου 11, 2006

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ

Αν κάποτε θεωρούσαμε ότι ένα μήλο την ημέρα θα κάνει το γιατρό πέρα, σήμερα αντικαταστήσαμε το φρούτο με πολυβιταμινούχο δισκίο αναμένοντας ανάλογα αποτελέσματα. Η μόδα της βιταμίνης ήρθε και στην Ελλάδα, μήπως έφυγε όμως η υγεία μας; Όπως μας είπε ο καθηγητής φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Χούλης, η υπερκατανάλωση λιποδιαλυτών βιταμίνων είναι επικίνδυνη.
Οι βιταμίνες δεν αντικαθιστούν την τροφή, λένε οι διατροφολόγοι και μας επισημαίνουν πως πρόκειται για φάρμακα των οποίων η αλόγιστη χρήση επιφέρει και παρενέργειες, όπως τοξικότητα, κεφαλαλγίες και πόνους στα οστά.
Η διατροφολόγος, κ. Χαρά Μπουλά μας συμβουλεύει πριν πάρουμε συμπληρώματα βιταμινών, να υποβληθούμε σε εξέταση αίματος, προκειμένου ο γιατρός μας να διαπιστώσει απ’ τη μία τη βιταμίνη που έχει ανάγκη ο οργανισμός και απ’ την άλλη την ποσότητα, η οποία χρειάζεται να μας χορηγηθεί.
Η κυρία Μαίρη Κυμπάρη, στον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης της, μας δηλώνει ότι φοβάται να πάρει συμπληρώματα βιταμινών και επ’ ουδενί δε θα κατέφευγε μόνη της στο φαρμακείο για να αγοράσει κάποιο σκεύασμα. Κι’ όμως μια κατηγορία πληθυσμού, όπως οι εγκυμονούσες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι ανάγκη να χρησιμοποιούν συμπληρώματα είτε για την ανάπτυξή τους είτε για τη διατήρηση της καλής υγείας τους. Τι επιλογές έχουμε όμως εμείς οι υπόλοιποι, ακολουθώντας τον σύγχρονο τρόπο ζωής; Η Κωνσταντίνα Τσιώλη, φοιτήτρια, αναφερόμενη στον τρόπο ζωής ενός νέου σήμερα, λέει ότι οι νέοι δεν μπορούν να τραφούν σωστά γιατί δεν έχουν χρόνο. Ο ιδιοκτήτης ενός καταστήματος υγιεινής διατροφής και βιολογικών προϊόντων, κ. Μαγγίνας, θεωρεί ότι παρατηρώντας τη σύγχρονη καθημερινότητα, ανακαλύπτουμε ότι η διατροφή μας σήμερα δεν μπορεί να μας καλύψει από πλευράς βιταμινών, οπότε χρειαζόμασε και κάποια συμπληρώματα για να προστατέψουμε την υγεία μας.
Οι μύθοι όμως γύρω απ’ τις βιταμίνες είναι πολλοί. Ο επικρατέστερος ότι δηλαδή θα ξεπεράσουμε το κρύωμα με τη συνδρομή ενός δισκίου βιταμίνης C καταρρίπτεται πλέον απ’ τους ειδικούς. Τα χάπια βιταμινών δεν παχαίνουν, δεν αντικαθιστούν τα γεύματα, δεν ανεβάζουν την κακή χοληστερίνη. Τι γίνεται όμως με την απορρόφησή τους; Η Κωνσταντίνα Τσιώλη, αμφισβητεί αυτά τα σκευάσματα, λέγοντας ότι δεν απορροφώνται απ’ τον οργανισμό και ότι αν όλα ήταν τόσο εύκολα τότε λαμβάνοντας χάπια βιταμινών, ουσιαστικά θα καταργούνταν τα προβλήματα υγείας. Απ’ την άλλη ο κ. Χούλης απαντά ότι η θεωρία περι μη απορρόφησης των βιταμινών σε χάπια, απ’ τον οργανισμό, δεν ευσταθεί.
Το ζήτημα είναι ότι οι βιταμίνες μπήκαν για τα καλά στη ζωή μας και η κατανάλωσή τους εξελίχθηκε σε καθημερινή συνήθεια. Μήπως όμως η άλλοτε άριστη μεσογειακή διατροφή, άρχισε να αντικαθίσταται από φαρμακευτικά παρασκευάσματα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: