Κυριακή, Ιουνίου 11, 2006

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

Σε λίγες ώρες, Καθαρά Δευτέρα.
Όλοι λίγο –πολύ θα γευτούμε τις νοστιμιές που επιτάσσει η μέρα, γιορτάζοντας εντός ή εκτός σπιτιού.
Ποιες τροφές όμως ενοχοποιούνται συχνότερα για μικρές ή μεγάλες ενοχλήσεις για την υγεία μας?
Η κα Ιωάννα Αθανασοπούλου, ΜSc Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, μας ενημερώνει ότι τα τρόφιμα που ευθύνονται συχνότερα για φαινόμενα όπως δυσανεξίες είναι τα θαλασσινά και οι ξηροί καρποί.
Παράλληλα, άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου και κολίτιδες, μπορεί να χουν πρόβλημα μετά την κατανάλωση χορταρικών και όσπριων.
Για τους περισσότερους όμως, το μενού της μέρας αποδεικνύεται υποδειγματικό. Το κρέας μπορεί να απουσιάζει ,η θρεπτική άξια παραμένει υψηλή. Τα όσπρια ,τα θαλασσινά και οι ξηροί καρποί αποτελούν βασικές πηγές πρωτεϊνών και σιδήρου. Επίσης, ένα άτομο που για παράδειγμα πάσχει από σιδηροπενική αναιμία, θα μπορούσε να φάει φακές, και κατόπιν ένα πορτοκάλι, ώστε να διευκολύνει την απορρόφηση του σιδήρου.
Παράλληλα όμως, πώς να αποφύγουμε τον –προφανή- κίνδυνο τα πάρουμε επιπλέον κιλά?
Η κα Αθανασοπούλου προτείνει να μην καταναλώσουμε μεγάλη ποσότητα λαδιού, ή αλκοολούχων ποτών. Η λήψη αρκετής σαλάτας θα μας βοηθήσει να νιώσουμε χορτάτοι. Τέλος, ας προσπαθήσουμε οι μερίδες που θα διαλέξουμε να είναι μικρές.
Οι υπερβολές, λοιπόν, ας λείψουν. Άλλωστε ,γιορτάζουμε την έναρξη μιας περιόδου νηστείας και πνευματικότητας.
Εγκράτεια λοιπόν στην ποιότητα, αλλά και στην ποσότητα του φαγητού μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: