Κυριακή, Ιουνίου 11, 2006

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ

Η μεσογειακή διατροφή, αν και μεσουρανεί παγκοσμίως, στην Ελλάδα σύμφωνα με τους επιστήμονες τείνει να κακοποιηθεί. Οι Έλληνες έπαψαν να τρώνε φρούτα και λαχανικά με τη συχνότητα που συνήθιζαν και αντιστοίχως μείωσαν την πρόσληψη βιταμινών απ’ τις τροφές. Μήπως ήρθε η ώρα να θυμηθούμε τις παλιές διατροφικές μας συνήθειες; Ο κ. Αντώνης Ζαμπέλας, καθηγητής διατροφής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, επισημαίνει ότι γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά και όσπρια είναι πολύτιμες πηγές βιταμινών και άλλων στοιχείων, οι οποίες δεν πρέπει να λείπουν απ’ τα γεύματά μας. Άλλωστε οι βιταμίνες είναι ουσίες που δεν παράγονται στον οργανισμό μας. Γι’ αυτό και η μόνη πηγή πρόσληψης είναι το φαγητό.
Τι γίνεται όμως με τις λεγόμενες απαγορευμένες τροφές; Το αμφιλεγόμενο κόκκινο κρέας, που πολλοί αποβάλλουν απ’ το διαιτολόγιό τους, είναι πηγή βιταμινών; Η κ. Μαργαρίτα Προβατά, διαιτολόγος μας απαντά, ότι απ’ το κρέας λαμβάνουμε όλα τα συμπλέγματα των βιταμινών Β, πράγμα που το καθιστά απαραίτητη τροφή για τον οργανισμό μας. Άλλωστε απ’ τις πρωτεΐνες λαμβάνουμε όλες εκείνες τις ουσίες που μας δίνουν δύναμη για να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές μας υποχρεώσεις.
Απ’ την άλλη όμως η μέθοδος παρασκευής ενός γεύματος είναι καθοριστικός παράγοντας για την πρόσληψη βιταμινών. Έτσι αν έχετε συνηθίσει να ψιλοκόβετε τη σαλάτα, να τηγανίζετε τα λαχανικά και να αποψύχετε το κρέας πριν το ψήσετε, κάνετε ένα βασικό λάθος στη μαγειρική σας τέχνη, που κοστίζει σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες. Επιπρόσθετα οι βιταμίνες καταστρέφονται απ’ τη θερμότητα αλλά και την ηλιακή ακτινοβολία, μας επισημαίνουν οι ειδικοί.
Οι βλαβερές συνήθειες του σύγχρονου τρόπου ζωής έχουν κατακερματίσει τη λεγόμενη «ισορροπημένη διατροφή». Σύμφωνα με μελέτες όταν τα επίπεδα βιταμινών του ανθρώπινου σώματος είναι χαμηλότερα του φυσιολογικού, είναι πιθανόν να εκδηλωθούν χρόνιες ασθένειες όπως καρδιαγγειακά νοσήματα και οστεοπόρωση.
Η σωστή, υγιεινή και πλήρης διατροφή επιτυγχάνεται με αλλαγή του τρόπου ζωής, λένε οι διαιτολόγοι, τονίζοντας ότι οι βιταμίνες μέσω των τροφών απορροφώνται καλύτερα εξασφαλίζοντάς μας ευεξία, δύναμη και καθαρό νου για να αντιμετωπίσουμε το καθημερινό μας πρόγραμμα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: