Κυριακή, Ιουνίου 11, 2006

ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΗΣΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ... ΚΡΕΠΑΛΗ

«Δεύτε, λάβετε φως…»
Και ξαφνικά, από τα νερόβραστα όσπρια στο….κοκορέτσι και το σπληνάντερο.
40 μέρες νηστείας ανατρέπονται σε μια στιγμή .
Η γευστική κραιπάλη αρχίζει και μας εκθέτει σε ουκ ολίγους κινδύνους.
Ο κος Αναστάσιος Παπαδόπουλος, ιατρός -καρδιολόγος, μας λέει ότι ένα υπερβολικά επιβαρημένο γεύμα και η απότομη πρόσληψη θερμίδων που συνήθως το συνοδεύει είναι αίτια του λεγόμενου «στεφανιαίου συνδρόμου» που πλήττει τα αγγεία της καρδιάς μας, της αύξησης των τιμών της χοληστερόλης και των λιπιδίων στο αίμα μας ή και της παρουσίασης δυσάρεστων οξέων καταστάσεων, όπως γαστρίτιδας, παγκρεατίτιδας, ή κυστίτιδας.
Έχει παρατηρηθεί ότι ένα βαρύ γεύμα προκαλεί τη λεγόμενη υπερτριγλυκεριδαιμία, που αποτελεί πιθανό παράγοντα πρόκλησης ρήξης των αθυρωματικών πλακών στα αιμοφόρα αγγεία. Αν όμως ακολουθήσουμε κάποια υγιεινά «τρυκ», το εν λόγω γεύμα μπορεί να γίνει σαφώς ελαφρύτερο.
Η κα Ελευθερία Ρεκλίτη, διαιτολόγος – διατροφολόγος, προτείνει συγκεκριμένες, κατανοητές οδηγίες. Πρώτα απ’ όλα, να μην αποχωριστούμε το πιάτο μας , αλλά να σερβιριστούμε αποκλειστικά σε αυτό ώστε να ελέγχουμε τις ποσότητες που θα καταναλώσουμε. Ακόμα, να προτιμήσουμε πολλές σαλάτες και φρούτα, που θα μας χορτάσουν ,πολύ νερό, και να αποφύγουμε τα ορατά λίπη του κρέατος, καθώς και το… αμαρτωλό τσιμπολόγημα.
Παράλληλα, η νόστιμη παραδοσιακή μας μαγειρίτσα αποδεικνύεται υγιεινότατο έδεσμα. 2 με 3 αυγά την εβδομάδα του Πάσχα δεν θα βλάψουν όσους δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Οι καρδιοπαθείς όμως, καθώς και οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι καλό θα ήταν να αποφύγουν την κατανάλωση του κρόκου του αυγού και να προτιμήσουν το λεύκωμα (ασπράδι) που τον περιβάλλει . Και αυτό, γιατί ο κρόκος προϋποθέτει την εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα του σε χοληστερόλη.
Tέλος, ο κος Παπαδόπουλος, συνοψίζοντας, μας υπενθυμίζει τις πλέον ευάλωτες ομάδες πληθυσμού απέναντι στα δυσάρεστα ενδεχόμενα που αναφέραμε. Άτομα με ιστορικό εμφράγματος, διαβητικοί, παχύσαρκοι, ηλικιωμένοι, καθώς και μανιώδεις καπνιστές πρέπει να είναι δύο φορές προσεκτικότεροι .
Το Μεγάλο Σάββατο πρέπει να είναι μια μέρα ιδιαίτερης χαράς για εμάς και τους γύρω μας. Ας μην αφήσουμε λοιπόν τις γευστικές μας υπερβολές, να μας τη χαλάσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: