Σάββατο, Ιουνίου 10, 2006

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΛΑΙΤ ΠΡΟ'Ι'ΟΝΤΑ

Λάιτ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χαρακτηρίζονται τα προϊόντα των οποίων έχει μειωθεί η περιεκτικότητα ενός ή περισσοτέρων θρεπτικών ουσιών τουλάχιστον κατά 30% σε σύγκριση με ένα παρόμοιο προϊόν. Σε ποιές ομάδες τροφών όμως αφορά αυτή η επισήμανση;
Ο κ. Κατσαρός, Πρόεδρος του Ε.Φ.Ε.Τ., μας είπε ότι υπάρχουν light προϊόντα για σχεδόν όλες τις ομάδες τροφών. Δηλαδή έχουμε αλλαντικά με μειωμένα λιπαρά και βάση τη γαλοπούλα, γαλακτοκομικά, χυμούς, αναψυκτικά και γλυκά.
Για λόγους εμπορικούς, πολλές φορές το καταναλωτικό κοινό παραπλανιέται. Στα ράφια των σούπερ μάρκετ εντοπίζονται σκευάσματα με το χαρακτηριστικό τίτλο λάιτ, χωρίς να είναι ευανάγνωστη η ουσία στην οποία αναφέρεται ο όρος.
Η κα. Νατάσσα Κανέλλου, Διατροφολόγος, Καθηγήτρια στο Τ.Ε.Ι. Αθήνας, φωτίζει μια άγνωστη πτυχή αυτών των τροφών. «Τα λιπαρά πρέπει να είναι κάτω από 3% συγκριτικά με το πλήρες προϊόν. Όταν όμως παίρνουμε μια light μαγιονέζα, τότε δεν τρώμε κάτι χαμηλό σε λιπαρά. Κι αυτό γιατί αν η κανονική μαγιονέζα έχει 80% λιπαρά, τότε η light δε θα έχει λιγότερο από 40%. Σύμφωνα με τη νομοθεσία ο παρασκευαστής μπορεί να τη χαρακτηρίσει light, ωστόσο στην πραγματικότητα δεν είναι.»
Ένα λάιτ προϊόν θα πρέπει να περιέχει λιγότερα από 5 γραμμάρια ζάχαρης σε 100 γραμμάρια προϊόντος, τουλάχιστον 25% λιγότερα λιπαρά απ’ την κανονική συσκευασία και το λιγότερο 6 γραμμάρια φυτικών ινών σε 100 γραμμάρια προϊόντος.
Στα αλλαντικά, τα περισσότερα λάιτ προϊόντα αφορούν σε σκευάσματα γαλοπούλας ή κοτόπουλου, των οποίων το κρέας είναι χαμηλό σε λιπαρά. Μπορούμε να έχουμε όμως λάιτ προϊόντα από χοιρινό;
Η κα Παρασκευή Σεφέρη, Υπεύθυνη Διασφάλισης Ποιότητας σε Εταιρεία Αλλαντικών, μας εξήγησε πως γίνεται ένα αλλαντικό να έχει χαμηλά λιπαρά. «Ένα προϊόν γίνεται light όταν χρησιμοποιούνται συγκεκριμένα κομμάτια απ’ τους ιστούς του ζώου όπου έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρές ύλες.»
Η μετατροπή των γαλακτοκομικών σε λάιτ γίνεται με αφαίρεση του λίπους. Πώς θα αποφύγουμε τις διαφημιστικές παγίδες όμως ώστε να γνωρίζουμε το πραγματικό περιεχόμενο σε λίπος και ενέργεια; Πρέπει πάντα να διαβάζουμε το πινακάκι στο πίσω μέρος της συσκευασίας, όπου αναγράφει την περιεκτικότητα σε λίπος, ζάχαρη, ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Προσοχή όμως γιατί τα ποσοστά που αναφέρονται δεν αφορούν σε όλη τη συσκευασία αλλά σε 100 γρ. αυτής.
Στην Ευρώπη το ζήτημα των λάιτ προϊόντων βρίσκεται ήδη προς συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου και στις αρχές του 2006 αναμένεται να αποφασιστεί μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική για τις επισημάνσεις των προϊόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: