Κυριακή, Ιουνίου 11, 2006

Ο ΚΑΦΕΣ

Φίλτρου, espresso, ελληνικός ,στιγμιαίος …
Για πολλούς από μας ,η απεικόνιση της ευχαρίστησης σε φλιτζάνι. Ο λατρεμένος καφές. Που –όπως ότι αγαπάμε αλόγιστα- ,προκαλεί προβλήματα.
Ο κος Θωμάς Κραμποκούκης, διατροφολόγος –διαιτολόγος, μας περιγράφει τα συνηθέστερα. Πονοκέφαλοι, αϋπνίες, ταχυκαρδίες, αρρυθμίες, και αύξηση της αρτηριακής πίεσης είναι συχνές δυσάρεστες επιπτώσεις που σχετίζονται με την πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων καφέ.
Αιτία είναι η καφεΐνη, και η αφυδάτωση που αυτή συνεπάγεται.
Ποια όμως είναι τα αφεψήματα που περιέχουν περισσότερη καφεΐνη? Το τσάι συγκαταλέγεται σε αυτά?
Σε mg καφεΐνης, ανά φλιτζάνι των πιο κάτω ροφημάτων, έχουμε
Καφές φίλτρου
80-115 mg
Στιγμιαίος καφές
65 mg
Μαύρο τσάι
40-60 mg
Τενεκεδάκι αναψυκτικού (τύπου cola)
35-60 mg
Μερικές ομάδες πληθυσμού, -με κυριότερες τις εγκύους σε εγκυμοσύνη 6-9 μηνών, και τα παιδία- είναι σκόπιμο να μην υπερβάλλουν στην κατανάλωση καφέ. Ειδικά ,σε ότι αφορά στα υπερκινητικά παιδία, η πρόσληψη καφέ θεωρείται σχεδόν απαγορευτική.
Για τους περισσότερους όμως ,μια μικρή ποσότητα καφέ, 1-2 φλιτζανιών την ημέρα, κρίνεται από ακίνδυνη, έως και… ευεργετική. Είναι διουρητική, αντικαταθλιπτική, και πολλές φορές παρατηρείται ότι βελτιώνει τη μνήμη.
Η τήρηση του μέτρου επιβεβαιώνει την άξια της.
Ας την υιοθετήσουμε λοιπόν, έτσι ώστε να απολαμβάνουμε το πρωινό μας καφεδάκι για πολλά χρόνια ακόμα, πάνω απ’ όλα με υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: