Κυριακή, Ιουνίου 11, 2006

Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Παγκόσμια μέρα για το νερό πριν λίγες μέρες και το υγιεινότερο των ποτών είχε την τιμητική του.
Αλήθεια, το νερό της βρύσης στη χώρα μας θεωρείται ασφαλές;
Η αντιπρόεδρος του Ε.Φ.Ε.Τ. κα Δέσποινα Βασιλειάδου μας ενημερώνει ότι εκτός μεμονωμένων εξαιρέσεων τα δίκτυα της Ελλάδας παρέχουν καλής ποιότητας πόσιμο νερό. Αρμόδια όργανα για τον έλεγχο τους είναι κατά κύριο λόγο οι κατά τόπους δήμοι και ιδιωτικές εταιρίες διανομής ύδατος.
Από τα τρία είδη εμφιαλωμένου νερού, δηλαδή το φυσικό μεταλλικό, το επιτραπέζιο και το λεγόμενο «νερό πηγής» , ποιό θεωρείται καλύτερο;
Η κα Βασιλειαδου μας απαντά ότι το φυσικό μεταλλικό είναι ίσως ανώτερης ποιότητας από όλα.
Όμως, ιδιαίτερη βαρύτητα έχει και το ποιο νερό ταιριάζει περισσότερο στις προσωπικές μας ανάγκες. Για παράδειγμα, άτομα με επιβάρυνση πέτρας στους νεφρούς δεν πρέπει να επιλέξουν κάποιο με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Μια άλλη παράμετρος είναι η γεύση και τέλος η αξιοπιστία της παραγωγικής ομάδας. Δηλαδή να είναι ένα «όνομα» που να μας εμπνέει εμπιστοσύνη.
Το νερό είναι αναγκαίο για κάθε ζωντανό οργανισμό. Ποιοι, όμως, το έχουν περισσότερη ανάγκη;
Η κα Χριστίνα Μιχαλαρέα, κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος BSc- MSc, μας ενημερώνει ότι πληθυσμιακές ομάδες όπως οι γυναίκες σε εγκυμοσύνη, οι ηλικιωμένοι, τα βρέφη, οι αθλητές, οι εμπύρετοι και οι εγκαυματίες, που έχουν μεγάλες απώλειες σε υγρά, είναι καλό να είναι ιδιαίτερα σχολαστικοί ως προς τη λήψη νερού.
Ο καφές και τα αναψυκτικά δεν υποκαθιστούν το νερό, αφυδατώνουν και προσθέτουν θερμίδες. Υπάρχουν όμως τρόποι, ώστε να πίνουμε πιο ευχάριστα το νερό;
Η κα Μιχαλαρεα προτείνει να προσθέτουμε 2-3 σταγόνες πράσινου λεμονιού στο ποτήρι μας. Επίσης μια καλή συνήθεια είναι να έχουμε πάντα μαζί μας ένα μπουκαλάκι με νερό, το οποίο βέβαια να φροντίζουμε να γεμίζουμε συχνά. Επίσης, μπορούμε να καταναλώνουμε άφθονα φρούτα και λαχανικά σε καθημερινή βάση, αφού περιέχουν ποσότητες νερού που αγγίζουν έως και το 90%.
Ας θυμόμαστε λοιπόν την άξια του νερού καθημερινά και όχι μόνο κάθε 22 Μαρτίου.
Και αυτό υπόσχεται να διατηρεί την υγεία μας πάντα
«σαν τα κρύα τα νερά» .

Δεν υπάρχουν σχόλια: