Κυριακή, Ιουνίου 11, 2006

Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΟΣΠΡΙΩΝ

Φακές, φασόλια, φάβα, ρεβίθια. Οι λέξεις- φόβητρα, που μας ακούγονταν μάλλον ως …απειλή κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού φαγητού των παιδικών μας χρόνων, αποδεικνύονται πολύτιμοι σύμμαχοι για την υγεία και την ομορφιά μας. Όχι τυχαία. Αποτελούν βασική πηγή σύνθετων υδατανθράκων, φυτικών πρωτεϊνών, σιδήρου, ασβεστίου, φιλικού οξέως και φυτικών ινών.
Η διαιτολόγος Μαρία Χλοπτσίδου μας επισημαίνει την αξία των φυτικών ινών που περιέχονται στη συγκεκριμένη ομάδα τροφίμων. Για παράδειγμα, έχει παρατηρηθεί ότι ασθενείς με υψηλή χολεστερολη κατάφεραν να μειώσουν την τιμή της συγκεκριμένης ουσίας στο αίμα τους ,μετά τη συστηματική κατανάλωση οσπρίων στο διαιτολόγιο τους ,σε καθημερινή βάση.
Το εθνικό μας φαγητό σε περασμένες δεκαετίες, που μεγάλωσε γενιές πεινασμένων Ελλήνων, αποτελεί στις μέρες μας έναν… μάλλον περιφρονημένο φτωχό συγγενή του καθημερινού μας τραπεζιού.
Αλήθεια, αγοράζουμε? Καταναλώνουμε όσπρια? Ο κύριος Δημήτρης Κατσαρός που τα πουλάει επί 42 χρόνια, μας δίνει μια μάλλον έγκυρη απάντηση. Υποστηρίζει ότι ο αριθμός των πελατών του έχει αυξηθεί τα τελευταία χρονια, και ότι ο κόσμος αγοράζει σταθερά τα «ντόπια» προϊόντα.
Και γιατί να μην τα προτιμήσουμε? Τα όσπριο είναι ,εκτός από θρεπτική τροφή για πλους μας ,και ένας σύμμαχος της υγείας ευπαθών καταναλωτών. Για παράδειγμα, τα άτομα που υποφέρουν από υπέρταση και σακχαρώδη διαβήτη μπορούν να τρώνε τα όσπρια άφοβα, λόγω των άπεπτων φυτικών ινών ,και των σύνθετων υδατανθράκων που αυτά περιέχουν.
Όσπρια .Τα μαγειρεύουμε, όπως μάθαμε απ’ τις μαμάδες και τις γιαγιάδες μας. Κυρίως…υπό μορφή σούπας .Ένας σεφ θα μπορούσε να μας προτείνει έναν εναλλακτικοτερο τρόπο μαγειρέματος?
Ρωτήσαμε τη γνώμη του…ειδικού . Ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος ,σεφ κεντρικού εστιατορίου της Αθηνάς ετοίμασε για’ μας σαλάτα με φακές ,πιπεριά και μαραθοριζα, καθώς και σαλάτα με φασόλια μαυρομάτικα και αβγοτάραχο.
Όσπρια σούπα, όσπρια σαλάτα, βραστά ,μαγειρευτά με κρέας, σε μορφή σάλτσας ,γίγαντες στο φούρνο, υπάρχουν τόσοι τρόποι να τα απολαύσουμε και να πειραματιστούμε.
Το σίγουρο είναι ότι , ούτως ή άλλως, η uγεια μας θα μας ευγνωμονεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια: