Κυριακή, Ιουνίου 11, 2006

ΓΑΛΑΤΑ ΑΝΑ ΗΛΙΚΙΑ...

Eλαφρύ, πλήρες, με βιταμίνες, ή επιπλέον ασβέστιο…
Το γάλα είναι η τροφή που επιλέχθηκε από την ίδια τη φύση ως ιδανική για την επιβίωση μας στην πλέον ευάλωτη αλλά και αναπτυσσόμενη φάση της ζωής μας.
Αλήθεια, γιατί τα βρέφη πρέπει να καταναλώσουν ειδικό γάλα; Ελλοχεύει κάποιος κίνδυνος;
Η κα Ιωάννα Φούτζουλα - Καστρήσιου, παιδίατρος- επιμελήτρια παιδιατρικής κλινικής, μας ενημερώνει αναφορικά με τον σχετικό κίνδυνο εμφάνισης αλλεργίας στην πρωτεΐνη του κοινού γάλακτος, που αφορά στο 2,5 με 7,5 του πληθυσμού των βρεφών. Ο κίνδυνος αυτός αποφεύγεται, αν δίνεται το ειδικό «βρεφικό» γάλα.
Τα γάλατα με λίγα ή χωρίς λιπαρά, θεωρούνται φτωχότερα σε θρεπτική άξια; Και ακόμα, οι έφηβοι μπορούν να τα εντάσσουν στο διαιτολόγιο τους άφοβα;
Η κα Πηνελόπη Μπρούμη - Μινώτου, βιοχημικός - διατροφολόγος, μας ενημερώνει ότι το αποβουτυρωμένο γάλα δεν υπολείπεται ασβεστίου περιέχει όμως μικρότερη περιεκτικότητα λιποδιαλυτών βιταμινών.
Από την πλευρά της, η κα Φούτζουλα - Καστρησίου, μας λέει ότι είναι προτιμότερο να δίνουμε στα παιδιά και τους έφηβους πλήρες γάλα. Όταν δε το παιδί μας είναι κάτω από 2 ετών ,δεν επιτρέπεται να του στερούμε τα λιπαρά του γάλακτος. Πάνω όμως από αυτή την ηλικία και σε περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα παχυσαρκίας, οι ειδικοί θεωρούν ότι ενδείκνυται το γάλα με μειωμένα λιπαρά.
Αλήθεια, τα εμπλουτισμένα γάλατα – σε ασβέστιο, λιπαρά Ω3 - προσφέρουν σε πραγματικό επίπεδο;
Η κα Μπρούμη αναφέρει ότι το συγκεκριμένο γάλα μπορεί να προτιμάται από άτομα με αυξημένες ανάγκες σε ασβέστιο, όπως οι έγκυες και οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Επίσης, όταν κάποιοι ακολουθούν ένα διαιτολόγιο φτωχό σε βιταμίνες, το εμπλουτισμένο γάλα με τις ανάλογες ουσίες θα μπορούσε πράγματι να τους βοηθήσει.
Όποιο είδος λοιπόν και αν προτιμάμε, το γάλα θα αποτελεί μια απόλυτα αναγκαία καθημερινή επιλογή για όλους και εφ’ όρου ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: